Luštěniny: Zdroj vlákniny a dalších důležitých látek

Možná na ně máte vzpomínky ze školní jídelny. Na menu se totiž pravidelně vyskytovala hrachová polévka, mexická směs s fazolemi, nebo čočka na kyselo. Dost možná ale máte konzumaci luštěnin spojenou s bolestmi břicha a trapnými momenty. Pokud jste na ně kvůli všem těmto věcem zanevřeli, dnes vám řekneme, proč byste jim měli dát alespoň malou šanci!

Všichni víme, že je konzumace luštěnin prospěšná. Málokdo ale dovede překonat nechuť, která pochází z výše popsaných zkušeností a vzpomínek. A tak se jim jako dospělí poměrně často vyhýbáme. 

To je obrovská škoda, protože luštěniny se dají připravit na mnoho různých způsobů. Také nám mohou pomoci s upevněním našeho celkového zdraví. Se správnou úpravou po nich navíc nebudete trpět.

Luštěniny: Zdroj vlákniny a dalších důležitých látek 2

Pokud chcete vědět víc, budeme rádi, když se pohodlně posadíte a ponoříte se do čtení.

Něco o luštěninách

Luštěniny jsou název celé jedné kategorie plodů. Patří mezi ně hrách, čočka, sója nebo třeba fazole a cizrna. Pokud nejsou luštěniny konzumovány čerstvé a v syrovém stavu (typicky třeba hrášek z hrachových lusků), je potřeba, aby prošly úpravou. Před vařením byste je měli namočit na několik hodin do vody, ve které změknou. (Některé z nich, jako třeba cizrna, ve v ní mnohonásobně zvětší svůj objem.) Následně se musí důkladně povařit.

V některých případech lze luštěniny nakoupit naložené v nálevu. V takovém případě už došlo k jejich vaření, takže se s nimi může ihned pracovat.

Nutriční hodnota luštěnin

Luštěniny: Zdroj vlákniny a dalších důležitých látek 3

Jak už jsme se zmínili v úvodu tohoto článku, luštěniny jsou nutričně velmi bohaté. Z toho důvodu by si je měl naložit na svůj talíř jednou za čas každý.

Najdeme v nich:

  • Vlákninu
  • Sacharidy
  • Železo
  • Foláty
  • Hořčík
  • Draslík
  • Vitamín B1
  • Vitamín B3
  • Vitamín B5
  • Vitamín B6
  • Fosfor
  • Zinek
  • Měď
  • Mangan

Také nesmíme zapomínat na to, že luštěniny jsou populární i kvůli svému vysokému množství rostlinných bílkovin. Z toho důvodu jsou hojně zastoupené v jídelníčku vegetariánů a veganů.

Účinky luštěnin na zdraví

Luštěniny: Zdroj vlákniny a dalších důležitých látek 4

Luštěniny jsou spojované s prevencí onemocnění kardiovaskulárního systému. Také mohou mít pozitivní vliv na snížení cholesterolu a na redukci váhy. Dopřát by si je měli i lidé, které trápí zácpa. (Neměli by ale zapomenout na zvýšení pitného režimu, jinak to nebude mít efekt.) 

Dejte STOP nadýmání

Luštěniny: Zdroj vlákniny a dalších důležitých látek 5

Možná byste si i nějakou tu luštěninu dali, ale brání vám v tom strach z nafouknutého břicha a nadýmání. Na to ale existuje velmi snadná pomoc. 

Skvělým způsobem, jak porazit svůj strach je konzumace:

  • Cizrny
  • Červené čočky

Pokud nevíte, co si s nimi počít, můžete vyzkoušet falafel, cizrnové, nebo čočkové kari, čočkové burgery nebo zeleninový/těstovinový salát s červenou čočkou/cizrnou. Když budete trochu experimentovat s kombinacemi a kořením, uvidíte, že už si na školní jídelnu ani nevzpomenete.

Jíte pravidelně luštěniny? Pokud ano, jaký preferujete druh?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Luštěniny – Luštěniny (česky)

https://www.healthline.com/nutrition/legumes-good-or-bad – Luštěniny: Dobré, nebo špatné? (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-beans-legumes – 9 nejzdravějších luštěnin a fazolí, které můžete sníst (anglicky)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Cizrna_beraní – Cizrna beraní (česky)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Čočka_jedlá – Čočka jedlá (česky)

 

Napsat komentář