Při vaření a konzumaci vašich oblíbených jídel s obsahem masa je potřeba dávat pozor na jednu zcela zásadní věc. A tou je, aby v mase nebyl svalovec stočený. Jde o parazita, který se přenáší na člověka. Proto je dobré vědět, jak se projevuje a jak se mu dá předcházet.
Jídlo a vaření přináší mnoha lidem radost. Zkoušení nových receptů je nepochybně v pořádku. Pokud ale neznáte zásady přípravy masa a jeho vaření, může se stát, že se na vás přenese parazit se jménem svalovec stočený.
Vysoké riziko přenosu hrozí ale jen u některých typů masa. Z toho důvodu se podíváme na vše, co byste měli o tomto nepříjemném cizopasníkovi vědět.
Svalovec stočený jako parazit – trichinelóza
Trichinelóza je onemocnění, které je způsobeno svalovcem stočeným. Ten se nachází v těle zvířat, která konzumují maso. Nákaza se může na člověka přenést celkem snadno. Stačí manipulovat se syrovým masem zvířete, které je hostitelem svalovce. Velké riziko představuje i konzumace nedostatečně tepelně opracovaného masa takového zvířete. Proto je nutné dávat v kuchyni (ale i v otevřené přírodě) velmi dobrý pozor.
Projevy a příznaky
Jakmile dojde k infekci, pravděpodobně nepocítíte žádné okamžité projevy. Ty se začnou ukazovat asi 1 týden po nákaze. V tu dobu se totiž začnou líhnout larvy. Pak bývají příznaky svalovce poměrně dost nepříjemné.
Pokud jsou larvy svalovce ve vašem zažívacím ústrojí, projevuje se to:
- Průjmem
- Křečemi v břiše
- Únavou a nedostatkem energie
- Nevolností
- Zvracením
Pokud máte svalovce stočeného ve svalech, projevuje se:
- Bolestí svalů
- Vysokou horečkou
- Otokem fascií
- Senzitivitou na světlo
- Dlouhodobou infekcí v očích
- Nevysvětlitelnými kožními vyrážkami
- Bolestmi hlavy
- Zimnicí
Léčba
Aby vás mohl začít lékař léčit, je potřeba absolvovat diagnostiku. Její součástí bývá pohovor a odběr vzorku krve. Pokud je to nutné, můžete očekávat i biopsii ze svalů, v průběhu které doktor odebere vzorek, ze kterého se pokusí zjistit přítomnost larev svalovce.
Infekce svalovcem nevyžaduje léčbu. Tělo si s ní dovede v řádu měsíců poradit samo. Lékař vám ale může předepsat léky, jejichž účelem je zmírnění vašich zdravotních potíží. Počítejte ale s tím, že se u vás mohou objevit komplikace (zápal plic atd.). Z toho důvodu vás může lékař dlouhodobě sledovat.
V jakém mase ho najdeme
Svalovec v srnčím mase není pravděpodobný. Srnci se totiž neživí masem jiných zvířat. Hodně neobvyklý je i svalovec v hovězím mase. Kráva si totiž mnohem raději smlsne na čerstvé trávě.
Svalovec se nejběžněji nachází ve vepřovém mase. Riziko představuje i medvědí maso, maso z lišky, maso z mrože a maso z divočáků.
Jak mu předcházet?
Svalovci se dá předcházet mnoha jednoduchými způsoby. Klíčové je tedy na ně při vaření myslet.
Doporučuje se:
- Používat teploměr na měření teploty masa
- Neochutnávat vzorky masa předtím, než je maso úplně uvařené
- Vařit maso minimálně na teplotu 71 °C
- Vařit drůbeží maso alespoň na 74 °C
- Nejíst maso z medvěda, mrože nebo koně
- Umývání rukou po doteku masa a důkladná dezinfekce pracovní plochy a náčiní
- Důkladné umývání masa
U zvířat (hlavně těch domácích, jako je prase) pak dbejte na to, aby nejedla neuvařené maso. Také hlídejte, aby se k prasatům nedostalo nakažené zvíře.
Měli jste někdy problém se svalovcem stočeným?
Zdroje informací
https://www.healthline.com/health/trichinosis – Svalovec stočený (anglicky)