Svalovec stočený: Příznaky, projevy, prevence, léčba

Při vaření a konzumaci vašich oblíbených jídel s obsahem masa je potřeba dávat pozor na jednu zcela zásadní věc. A tou je, aby v mase nebyl svalovec stočený. Jde o parazita, který se přenáší na člověka. Proto je dobré vědět, jak se projevuje a jak se mu dá předcházet.

Jídlo a vaření přináší mnoha lidem radost. Zkoušení nových receptů je nepochybně v pořádku. Pokud ale neznáte zásady přípravy masa a jeho vaření, může se stát, že se na vás přenese parazit se jménem svalovec stočený.

Vysoké riziko přenosu hrozí ale jen u některých typů masa. Z toho důvodu se podíváme na vše, co byste měli o tomto nepříjemném cizopasníkovi vědět.

Svalovec stočený jako parazit – trichinelóza

Svalovec stočený

Trichinelóza je onemocnění, které je způsobeno svalovcem stočeným. Ten se nachází v těle zvířat, která konzumují maso. Nákaza se může na člověka přenést celkem snadno. Stačí manipulovat se syrovým masem zvířete, které je hostitelem svalovce. Velké riziko představuje i konzumace nedostatečně tepelně opracovaného masa takového zvířete. Proto je nutné dávat v kuchyni (ale i v otevřené přírodě) velmi dobrý pozor.

Projevy a příznaky

Jakmile dojde k infekci, pravděpodobně nepocítíte žádné okamžité projevy. Ty se začnou ukazovat asi 1 týden po nákaze. V tu dobu se totiž začnou líhnout larvy. Pak bývají příznaky svalovce poměrně dost nepříjemné.

Pokud jsou larvy svalovce ve vašem zažívacím ústrojí, projevuje se to:

  • Průjmem
  • Křečemi v břiše
  • Únavou a nedostatkem energie
  • Nevolností
  • Zvracením

Pokud máte svalovce stočeného ve svalech, projevuje se:

  • Bolestí svalů
  • Vysokou horečkou
  • Otokem fascií
  • Senzitivitou na světlo
  • Dlouhodobou infekcí v očích
  • Nevysvětlitelnými kožními vyrážkami
  • Bolestmi hlavy
  • Zimnicí

Léčba

Aby vás mohl začít lékař léčit, je potřeba absolvovat diagnostiku. Její součástí bývá pohovor a odběr vzorku krve. Pokud je to nutné, můžete očekávat i biopsii ze svalů, v průběhu které doktor odebere vzorek, ze kterého se pokusí zjistit přítomnost larev svalovce.

Infekce svalovcem nevyžaduje léčbu. Tělo si s ní dovede v řádu měsíců poradit samo. Lékař vám ale může předepsat léky, jejichž účelem je zmírnění vašich zdravotních potíží. Počítejte ale s tím, že se u vás mohou objevit komplikace (zápal plic atd.). Z toho důvodu vás může lékař dlouhodobě sledovat.

V jakém mase ho najdeme

Svalovec stočený

Svalovec v srnčím mase není pravděpodobný. Srnci se totiž neživí masem jiných zvířat. Hodně neobvyklý je i svalovec v hovězím mase. Kráva si totiž mnohem raději smlsne na čerstvé trávě. 

Svalovec se nejběžněji nachází ve vepřovém mase. Riziko představuje i medvědí maso, maso z lišky, maso z mrože a maso z divočáků.

Jak mu předcházet?

Svalovci se dá předcházet mnoha jednoduchými způsoby. Klíčové je tedy na ně při vaření myslet.

Svalovec stočený

Doporučuje se:

  • Používat teploměr na měření teploty masa
  • Neochutnávat vzorky masa předtím, než je maso úplně uvařené
  • Vařit maso minimálně na teplotu 71 °C
  • Vařit drůbeží maso alespoň na 74 °C
  • Nejíst maso z medvěda, mrože nebo koně
  • Umývání rukou po doteku masa a důkladná dezinfekce pracovní plochy a náčiní
  • Důkladné umývání masa

U zvířat (hlavně těch domácích, jako je prase) pak dbejte na to, aby nejedla neuvařené maso. Také hlídejte, aby se k prasatům nedostalo nakažené zvíře.

Měli jste někdy problém se svalovcem stočeným?

Zdroje informací

https://www.healthline.com/health/trichinosis – Svalovec stočený (anglicky)

Napsat komentář